I Officepaket för företag och proffs så är Teams en självklarhet. Under senare år så har alltfler börjat distansarbeta och Microsoft Teams som lanserades 2017 har helt klart intagit positionen som en nyckelspelare inom samarbete, kommunikation och distansarbete.
På ProgramvaruKungen tänkte vi djup-dyka i frågan om hur detta program har revolutionerat hur distansarbete fungerar.
Samarbeten oavsett var vi befinner oss fysiskt
När du laddar Teams från Office 2021 eller annat paket som innehåller detta program så får du en produkt som samlar flera viktiga funktioner. Microsoft Teams samlar flera viktiga funktioner på en plattform.
Du får:
- Chatt
- Möten
- Samtal
- Dokumentsamarbete
- App-integration
Tanken är att funktionerna tillsammans skapar ett slags nav för samarbete. Med Teams från Microsoft kan ni samarbeta oavsett var ni befinner er. Detta var något som fick stor uppmärksamhet under åren 2020 och 2021 då vi uppmanades att hålla oss borta från samlingar på grund av en pandemi.
Microsoft Teams fungerar med:
Samlad kommunikation
Programmet ger flera möjligheter till kommunikation som chatt, videosamtal och vanliga röstsamtal. På grund av detta så krävs det inga andra program och kommunikationen för ett arbetslag eller grupp blir mycket enklare.
Sömlös integrering med Microsoft 365
Det har också fått betydelse att Teams ingår i Microsofts ekosystem och fungerar på ett sömlöst sätt med programmen i Office 365 som Word, Excel, PowerPoint och SharePoint. Distansarbete tar sig till en helt ny liga då det går att samförfatta och redigera i dokument i realtid.
Kanaler för olika projekt
Med Teams kan användare skapa så kallade kanaler för olika projekt eller avdelningar. Inom en kanal så kan användare dela filer, mötas och samarbeta i dokument. På detta vis så kan allting som rör ett visst projekt samlas på ett ställe. Det blir mycket lättare att hålla reda på projektet trots att medarbetarna inte finns på samma kontor.
Hur står sig Teams från Microsoft i konkurrensen?
Det finns flera konkurrenter till Teams. De främsta är Zoom, Slack och Google Meet. Dessa har förstås också fått fler användare under senare år då folk har flyttat hem sina kontor. Det här är plattformar som har flera fina styrkor men Teams har några unika fördelar som de inte delar.
Teams är integrerat med Microsoft 365
Detta kan konkurrenterna inte ordna med. Teams är en del av Microsoft-365-sviten. Det ger en väldigt viktig funktionalitet för företag som redan använder sig av dessa program. När en organisation är van vid Microsoft-produkter så är det väldigt enkelt att börja jobba med Teams för distansarbete och samarbetsprojekt.
Skalbarhet
I och med att Teams bygger på den robusta infrastrukturen som Azure erbjuder så är det enklare att hantera stora företags krav och behov på ett effektivt sätt.
Avancerade funktioner
Teams har flera funktioner som inte alla konkurrenter till plattformen kan erbjuda. Det finns till exempel möjlighet att göra bakgrunden suddig eller byta ut den under videosamtal och det går att ordna med automatiska mötesprotokoll.
Ofta utan extra kostnad
Teams har liksom Slack och Zoom så kallade freemium-version men Teams är ofta helt gratis i sin helhet med alla funktioner. Om ett företag har en Microsoft-prenumeration så ingår Teams ofta utan att det kostar extra.
Summan av kardemumman är att Microsoft Teams har revolutionerat distansarbete och samarbete genom att tillhandahålla en plattform för enhetlig kommunikation och sömlös integrering med en brett använda svit av produktivitetsverktyg. Även om konkurrensen i detta område är fortsatt hård så lär Teams fortsatt spela en avgörande roll för framtidens distansarbete.