Över 20 000 Nöjda Kunder    |    Kostnadsfri teknisk support    |    100% Produktgaranti
Hem » Hur påverkar val av operativsystem mjuk- och hårdvarukompabilitet?

Hur påverkar val av operativsystem mjuk- och hårdvarukompabilitet?

Adam Lindqvist

Det är som bekant operativsystemet som hanterar alla hård- och mjukvaruresurser som finns på en dator. Därmed är operativsystemet minst sagt viktigt för att avgöra vilka programvaror (ordprogram, webbläsare, spel…) och kringutrustning (skrivare, scanner, spelkontroller…) som är kompatibla med datorn.

Det kommer att få betydelse om du har Windows 10 Pro eller Windows 11 Pro installerat. Vi ska ta en titt på några av de sätt ditt val av operativsystem kan påverka kompatibilitet för mjukvara såväl som hårdvara.

Kompatibilitet med programvara

Ett operativsystem kräver som regel att programvaran är skriven specifikt för systemet. Om du har ett program som är skrivet för Windows så kan det inte användas på Linux eller macOS och tvärtom.

När vi ser på utveckling av programvara så blir det tydligt att den tas fram för de populäraste operativsystemen som är Windows för PC och macOS för Apple-datorer. Det finns förstås program som kan fungera på flera plattformar medan andra bara är för en specifik.

Om vi tar ett program som Final Cut pro så är det bara för macOS medan Microsoft DirectX-teknik som är så viktig för många spel bara är för Windows.

Kompatibilitet med maskinvara

För att maskinvaran ska fungera som tänkt så måste det finnas drivrutiner. De ska vara skrivna för det operativsystem som används. Även här ser vi att tillverkare prioriterar drivrutiner för operativsystemen som är populärast.

Det är inte så ovanligt att hitta en skrivare eller scanner som har drivrutinsprogram för Windows såväl som macOS men inte för Linux. Om drivrutinen inte stämmer så kommer operativsystemet inte att kunna kommunicera på rätt sätt med hårvaruenheten.

Många gånger så innebär detta att det inte fungerar men ibland kan det leda till minskad funktionalitet vilket också är frustrerande.

Kompatibilitet med kringutrustning

Det kan också vara så att kringutrustning som till exempel spelkontrollers och specialutrustning bara är kompatibla med ett visst operativsystem. Det här kommer att bero på tillverkaren och det är förstås väldigt viktigt att ta reda på detta innan du köper utrustningen till din dator.

Operativsystemet kan påverka prestanda

Det är också så att operativsystemet kan påverka prestandan både för mjukvara och hårdvara. Om du använder program som är särskilt till för ditt operativsystem så kan det leda till att den fungerar snabbare och effektivare. Detsamma kan gälla för specifika hårdvaruresurser.

Support och uppdateringar

En annan sak som kan påverka kompatibiliteten mellan operativsystem och mjukvara är hur ofta operativsystemet uppdateras. När det kommer en ny uppdatering så kan detta innebära att det blir möjligt att använda nyare hårdvara eller mjukvara. Det kan också betyda att äldre utrustning och applikationer inte längre fungerar på samma sätt.

Sammanfattningsvis är valet av ett operativsystem en nyckelfaktor när du överväger kompatibiliteten hos mjukvaruapplikationer och kringutrustning. När du väljer ett operativsystem är det viktigt att du tar hänsyn till kraven för den programvara du tänker använda och den hårdvara du planerar att ansluta till din dator.

Foto av författare

Adam Lindqvist

Jag är en erfaren frilansskribent med fokus på tech, särskilt Windows och officepaket. Följ mig för att hålla dig uppdaterad om den senaste tekniken inom dessa områden.
Kostnadsfri
Teknisk support

Vi finns på din sida 365 dagar om året. Om du behöver hjälp med att installera eller aktivera din produkt, maila support eller chatta online med en specialist.

Mer än 20 000
nöjda kunder

Kostnadsfri
teknisk support

100% Produktgaranti
Alla produkter som vi säljer är original

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr